google-logo
★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.
  • Zonder hak- of breekwerk
  • Glasheldere rapportage
  • 24/7 bereikbaar
  • Voorkom onnodige kosten
Lekdetectie247

circle-icon-online We zijn nu bereikbaar!

bel-ons-

24/7 beschikbaar bij spoed

DE LEKDETECTIE SPECIALIST

Lekkage vijver

Lekkage vijver? Wij bieden snelle en nauwkeurige lekdetectie om jouw problemen efficiënt op te lossen.
  • Geavanceerde technologie
  • Ervaren specialisten
  • 24/7 beschikbaarheid

Lekkage opsporen zonder hak- of breekwerk!

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de prijs? Ontvang een vrijblijvende offerte voor onze lekdetectie diensten. Vul het formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact met ons op als je last of vermoeden hebt van een lekkage. Bij spoed raden wij aan om te bellen.

Afspraak maken

Samen plannen wij een afspraak  in op een moment dat jou goed uitkomt om de lekkage nauwkeurig op te sporen.

Lekdetectie

Wij zijn zo snel mogelijk op locatie om de lekkage op te sporen en, waar mogelijk, direct te herstellen of een noodvoorziening aan te brengen.

Zo werkt het

01

Last van lekkage

Last van lekkage

Je hebt te maken met een lekkage, maar je weet niet waar het lek zich bevindt. Heel vervelend! De lekkage veroorzaakt waterschade en het lijkt onmogelijk om het lek te dichten zonder sloopwerk.

02

Lekkage opsporen

Lekkage opsporen

Zonder te hakken of breken kunnen wij het lek opsporen met gespecialiseerde apparatuur. We brengen de locatie van het lek nauwkeurig in kaart en kunnen ook warmtelekken detecteren.

03

Rapportage

Rapportage

Onze rapporten zijn duidelijk en geven een helder beeld van de lekkage, zodat de specialist precies weet waar hij moet werken. Ook verzekeraars waarderen de duidelijkheid van onze rapporten.

Heb jij een vijver die water verliest en weet je niet waarom? Geen zorgen, wij kunnen helpen bij lekkage vijver! Met onze hulp vind je een vijverlek zonder moeilijk werk. Zo wordt je vijver snel weer lekvrij, zonder ingrijpende maatregelen.

Belangrijkste punten bij lekkage vijver

Herken een lekkage aan het dalende waterpeil in de vijver
Laat het waterpeil zakken tot het niet meer daalt om de locatie van het lek te vinden
Gebruik speciale reparatiemiddelen om gaten in de vijverfolie op te lossen
Voorkom toekomstige lekkages met extra bescherming onder de vijverfolie

Houd rekening met verdamping en capillaire werking bij waterverliezen

Lekkage in de vijver

Een lekkage in de vijver kan door meerdere dingen komen. Een scherp voorwerp, zoals van een reiger, kan een klein gaatje prikken. Ook kan de vijverfolie zelf na 5-10 jaar minder goed worden. Dan moet je de hele folie vervangen. EPDM-rubberfolie is een goede keuze omdat het lang meegaat.

Oorzaken van een lekkage in vijver

Plekken waar de vijverfolie kapot is door scherpe voorwerpen of dieren, zorgen vaak voor lekken. Na 5-10 jaar wordt PVC-folie minder, wat ook lekkages kan veroorzaken. Soms past de vijverfolie niet goed bij de leidingen of pomp, en lekt het water.

Herkennen van een lek in vijver

Een lagere waterstand kan wijzen op een lek in de vijver. Het water verdwijnt dan vanzelf. Kijk ook naar natte plekken om de vijver of problemen met het waterfilter.

“Een dalend waterpeil kan wijzen op een lek in de vijver.”

Om het lek te vinden, moet je soms het waterniveau laten zakken. Zo zie je precies waar het lek zit en hoe je het moet maken.

Lekkage vijver opsporen

Zie je minder water in de vijver, dan kan er een lek zijn. Laat het waterpeil zakken tot onder het lek. Zo is het lek gemakkelijker te vinden in het vijverfolie.

Waterpeildaling als indicatie voor lekkage vijver

Een dalend waterniveau wijst vaak op een lekkage vijver. Het waterpeil zakt langzaam. Dit komt door scheuren in de vijverfolie of lekkende leidingen/aansluitingen.

Het waterniveau tot aan het lek laten zakken

  1. Schakel de pomp uit en laat het water zakken.
  2. Zet een merkteken op de huidige waterstand. Zo ziet u verlies van water.
  3. Laat het water zakken tot onder het mogelijke lek. Dan zoek je precies op die plek.
  4. Begin met zoeken zodra het water laag genoeg is.

Het water gecontroleerd laten zakken helpt het lekkage vijver te lokaliseren. Zo wordt repareren makkelijker.

Meest voorkomende plekken van lekkage in vijver

Vijverlekkages komen vaak voor op drie plekken. Dat is in het vijverfolie, leidingen, en bij aansluitingen tussen leidingen en pompen of filters. De oorzaken verschillen, maar het is essentieel om deze snel te vinden en repareren. Zo stop je verdere schade.

Vijverfolie

Er kan een lek ontstaan in het vijverfolie om diverse redenen. Denk aan slijtage of schade door scherpe dingen. Soms zie je scheuren door grond die beweegt. Check dus regelmatig je vijverfolie.

Leiding

Lekkages in vijverleidingen komen vaak voor door scheuren of beschadigingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld na werkzaamheden in de bodem of door vorst. Controleer leidingen vaak en gebruik goed materiaal om lekken te voorkomen.

Aansluiting tussen de leiding en de pomp of filter

Bij de aansluiting van leiding naar pomp of filter gebeuren lekkages snel. Het kan liggen aan een slechte afdichting, beweging, of slechte aansluiting. Door dit punt vaak te controleren, verklein je de kans op lekkage. In 95% van de gevallen komt een vijverlekage op deze drie plekken voor. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Zo kun je snel ingrijpen bij de eerste tekenen van lekkage.


Lekkage vijver opsporen

Lek opsporen met melk of andere vloeistof

Denk je dat er een lek in je vijver zit? Gebruik dan melk, of een ander troebel goedje. Druppel dit in het water om het lek te vinden. Je ziet waar de vloeistof naartoe stroomt en vindt zo het lek.

Deze methode werkt het best in schone vijvers. Als er veel algen of vuil in het water zit, is het moeilijk de stroming te zien. Toch is het voor de meeste vijvers een goede manier om lekkages te vinden.

  1. Neem een fles met melk of andere troebele vloeistof.
  2. Druppel de vloeistof rond de randen en oevers van je vijver.
  3. Kijk waar de vloeistof naartoe beweegt. Daar vind je het lek.

Deze manier werkt niet onder water. Lekken diep onder water zijn op deze manier niet te vinden. Het vinden van lekken voorkomt waterverlies. Gebruik melk of iets anders troebels. Zo vind en repareer je het lek makkelijk.

Lek repareren in een vijver

Het is niet moeilijk om een lek in uw vijver te repareren. Volg de juiste stappen en u verhelpt het lek snel. Ik laat zien hoe u de schade aan de vijverfolie kunt herstellen.

Vijverfolie schoonmaken en repareren

Begin met het schoonmaken van het lek. Gebruik een schuurspons om vuil van de vijverfolie te verwijderen. Dit zorgt dat het later aangebrachte materiaal goed plakt. Vervolgens markeert u het lek met een krijtstift rondom, op ongeveer 10 cm van de rand.

Gebruik een plakset voor PVC- of rubberfolie

Je hebt de juiste plakset nodig, afhankelijk van het folietype. PVC-folie vereist een PVC-plakset, terwijl u voor rubberfolie een EPDM-plakset nodig heeft. Breng primer aan op het lekgebied en laat dit drogen. Plak dan het reparatiestuk en druk het aan met een aandrukrol voor een waterdichte afsluiting.

Volg deze stappen om uw vijverlek snel op te lossen. Met de correcte benodigdheden en wat zorg, maak je jouw vijver weer waterdicht.

Lekkage vijver voorkomen

Het is erg belangrijk om lekkages bij een vijver te repareren. Maar het is nog beter om lekkages te voorkomen. Neem bij de aanleg enkele simpele maatregelen. Zo verklein je de kans op lekkages en heb je lang plezier van jouw vijver.

Gebruik een beschermdeken onder de vijverfolie

Beschadiging van het vijverfolie leidt vaak tot lekkages. Met een beschermdeken onder het folie is het beter beschermd. Scherpe voorwerpen en boomwortels kunnen zo minder kwaad doen. Dit maakt de vijverfolie langer bruikbaar.

Extra folielagen op de vijverbodem

Door extra folielagen op de bodem te leggen, voorkom je lekkages. Dergelijke lagen zorgen voor meer waterdichtheid. Hiermee verklein je de kans op lekkage vijver.

Stapstenen op de vijverbodem

Stapstenen op de bodem zijn ook slim. Ze beschermen de deken en het folie tegen schade. Zo kun je de vijver veilig en makkelijk onderhouden. Het helpt lekkages te voorkomen. Neem deze maatregelen bij het aanleggen van jouw vijver. Zo kun je lekkage in vijver voorkomen en lang van jouw vijver genieten. Dit bespaart je later veel gedoe en kosten.

Poreus worden van PVC vijverfolie

Vijvers maken je tuin mooi, maar ze goed houden is soms lastig. PVC-vijverfolie kan na een tijdje poreus worden. Dit zorgt voor lekkages. Gelukkig is er een beter alternatief, namelijk rubberfolie zoals Ecolan EPDM rubberfolie.

Levensduur van PVC- en rubberfolie

PVC-folie gaat maar 5 tot 10 jaar mee. Het wordt na die tijd poreus en kan dan lekken. Rubbefrolie gaat veel langer mee, wel tot zo’n 50 jaar. Zelfs als het ouder wordt, is de kans op lekken kleiner door de elasticiteit.

PVC-folie is ook gevoelig voor de zon. Dit maakt het sneller poreus en het kan scheuren bij de randen van de vijver. Als je PVC moet repareren, betekent dit vaak dat je veel werk en geld kwijt bent. Je moet misschien wel hele stukken vervangen.

“Rubberfolie, zoals Ecolan EPDM rubberfolie, heeft een lange levensduur en is bijna niet lek te krijgen vanwege de grote rekbaarheid.”

Rubberfolie is daarom een goed alternatief voor PVC. De eerste kosten zijn hoger, maar je bespaart op de lange termijn. Je hoeft minder vaak te repareren. Dat betekent minder zorgen, minder werk en geld blijft in je zak.

Waterverlies zonder lekkage

Als het waterpeil van je vijver zakt, betekent dit niet altijd een lek. Er zijn meer redenen voor waterverlies zonder een echte lekkage. Laten we naar de vaakst voorkomende situaties kijken.

Verdamping in warme periodes

In warme en droge tijden kan veel water verdampen uit de vijver. Zonder een afdekking boven de vijver kan dit snel gaan. Het is normaal als de vijver een halve tot een hele centimeter water per dag verliest.

Zetten van een nieuwe vijver

Als je een nieuwe vijver hebt, kan het waterpeil in het begin zakken. Dit komt doordat de vijverfolie of rand eerst moet ‘zetten’. Het is een natuurlijk proces dat vanzelf stopt. Belangrijk is wel om te controleren op eventuele lekken.

Capillaire werking vijverfolie en rand

Stijgen vijverwater in vijvers zonder lek dat weet als ze water afzuigen van de bodem. Het water gaat naar het oppervlak en verdampt. Dit proces leidt tot een klein waterverlies en is makkelijker te managen dan een lek.

Veelgestelde vragen over lekkage vijver

Hoe herken ik een lekkage in mijn vijver?

Als het waterpeil zakt, kan er een lek zijn. Misschien zie je ook schade aan planten en vissen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een lekkage in vijver?

Een lek in de folie komt door scherpe dingen of slijtage van het materiaal. Ook kunnen leidingen of de aansluiting met een pomp lekken veroorzaken.

Hoe kan ik lekkages in mijn vijver voorkomen?

Om lekken te vermijden, leg een beschermdeken voordat je het vijverfolie plaatst. Voeg extra folie toe op bodem, en leg stapstenen neer.

Wat is het verschil in levensduur tussen PVC- en rubberfolie (EPDM) in vijvers?

PVC-folie gaat maar 5 tot 10 jaar mee. EPDM-folie kan wel 50 jaar duren voordat het slijt.

Waarom daalt soms het waterpeil in mijn vijver zonder dat er sprake is van een lek?

Soms is het waterverlies normaal, door verdamping of het zetten van een nieuwe vijver. Dit kan komen door het vijverfolie of de rand. Maar dit verlies is minder erg dan een lek.
5/5 - (78 stemmen)

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Zwembad lekkage opsporen header

    Zwembad lekkage opsporen

    Ontdek hoe wij lekkage zwembad opsporen zonder schade. Onze expertise en geavanceerde technieken zorgen voor snelle en nauwkeurige resultaten. Geniet zorgeloos van uw zwembad!

    droogtechniek

    Droogtechniek

    Ontdek onze geavanceerde droogtechniek voor effectieve vochtbestrijding na waterschade. Wij bieden professionele oplossingen voor het drogen van vloeren, wanden en plafonds.

    Gaslek opsporen

    Gaslek opsporen

    Ontdek hoe je een gaslek veilig en efficiënt kunt opsporen. Wij bieden professionele hulp bij het detecteren en verhelpen van gaslekken in huis en bedrijf. Gaslek opsporen is onze expertise.

    Waterlek opsporen header

    Waterlek opsporen

    Ontdek hoe wij waterlekken snel en efficiënt opsporen. Met geavanceerde technieken lokaliseren we lekkages zonder schade aan uw woning. Waterlek opsporen? Wij helpen u!

    Vochtinspectie-header

    Vochtinspectie

    Ontdek hoe onze professionele vochtinspectie vochtproblemen in uw woning opspoort en oplost. Voorkom schade en gezondheidsrisico's met onze expertise.

    Warmtelek opsporen

    Warmtelek opsporen

    Ontdek hoe wij warmtelekken in uw woning opsporen. Met professionele apparatuur en expertise helpen we u energie te besparen en uw comfort te vergroten. Warmtelek opsporen was nog nooit zo eenvoudig.

    Lekkage opsporen

    Lekkage opsporen

    Ontdek hoe wij lekkages snel en efficiënt opsporen zonder schade aan uw woning. Onze experts gebruiken geavanceerde technieken voor nauwkeurige detectie en reparatie.

    Google Reviews

    Een greep uit de beoordelingen van onze tevreden klanten.

    a-icon

    André Versluijs

    ★★★★★

    Nadat een paar dakdekkersbedrijven zijn langsgekomen, zonder een oplossing, heb ik besloten om te kiezen voor een specialist. De oorzaak is snel gevonden, waarna het eindelijk gerepareerd kon worden. Het heeft me zeker veel geld bespaard en uiteindelijk een échte oplossing opgeleverd. Bedankt!

    s-icon

    Sophie Bouw

    ★★★★★

    Dankzij de lekdetectie van dit bedrijf, is de lekkage waar ik al een tijdje mee zit gevonden. Ik had moeite met de verzekering, maar nu kan ik het eindelijk aanvechten met de duidelijke rapportage.

    e-icon

    E.S. de Crom

    ★★★★★

    We hadden gaslucht in huis. De monteur kon de gaslek niet vinden en we hebben met spoed gebeld voor lekdetectie. Ze zijn snel gekomen en hebben de gaslekkage kunnen vinden. Daarna kon het probleem gelukkig snel opgelost worden.

    a-icon

    Renee Bosma

    ★★★★★

    Afspraak was snel en makkelijk te pakken. De lekkage is snel gevonden zonder dat ze iets hebben kapot gemaakt. Handige apparaten allemaal, en natuurlijk was de man achter de apparaten ook een specialist.

    a-icon

    Kelly Nijbroek

    ★★★★★

    Er moesten wat leidingen in kaart worden gebracht, waarmee ze ons hebben geholpen. Na ze te werk gezien te hebben, begrijp ik het verschil met een loodgieter. (Ik wist het eerst echt niet 😃)

    Chat openen
    Stuur ons een appje!
    Lekdetectie Prof
    Hey 👋!
    App ons bij vragen!
    Call Now Button