Heb jij een vijver die water verliest en weet je niet waarom? Geen zorgen, wij kunnen helpen bij lekkage vijver! Met onze hulp vind je een vijverlek zonder moeilijk werk. Zo wordt je vijver snel weer lekvrij, zonder ingrijpende maatregelen.
Belangrijkste punten bij lekkage vijver
➜ Herken een lekkage aan het dalende waterpeil in de vijver
➜ Laat het waterpeil zakken tot het niet meer daalt om de locatie van het lek te vinden
➜ Gebruik speciale reparatiemiddelen om gaten in de vijverfolie op te lossen
➜ Voorkom toekomstige lekkages met extra bescherming onder de vijverfolie
Houd rekening met verdamping en capillaire werking bij waterverliezen
Lekkage in de vijver
Een lekkage in de vijver kan door meerdere dingen komen. Een scherp voorwerp, zoals van een reiger, kan een klein gaatje prikken. Ook kan de vijverfolie zelf na 5-10 jaar minder goed worden. Dan moet je de hele folie vervangen. EPDM-rubberfolie is een goede keuze omdat het lang meegaat.
Oorzaken van een lekkage in vijver
Plekken waar de vijverfolie kapot is door scherpe voorwerpen of dieren, zorgen vaak voor lekken. Na 5-10 jaar wordt PVC-folie minder, wat ook lekkages kan veroorzaken. Soms past de vijverfolie niet goed bij de leidingen of pomp, en lekt het water.
Herkennen van een lek in vijver
Een lagere waterstand kan wijzen op een lek in de vijver. Het water verdwijnt dan vanzelf. Kijk ook naar natte plekken om de vijver of problemen met het waterfilter.
“Een dalend waterpeil kan wijzen op een lek in de vijver.”
Om het lek te vinden, moet je soms het waterniveau laten zakken. Zo zie je precies waar het lek zit en hoe je het moet maken.
Lekkage vijver opsporen
Zie je minder water in de vijver, dan kan er een lek zijn. Laat het waterpeil zakken tot onder het lek. Zo is het lek gemakkelijker te vinden in het vijverfolie.
Waterpeildaling als indicatie voor lekkage vijver
Een dalend waterniveau wijst vaak op een lekkage vijver. Het waterpeil zakt langzaam. Dit komt door scheuren in de vijverfolie of lekkende leidingen/aansluitingen.
Het waterniveau tot aan het lek laten zakken
- Schakel de pomp uit en laat het water zakken.
- Zet een merkteken op de huidige waterstand. Zo ziet u verlies van water.
- Laat het water zakken tot onder het mogelijke lek. Dan zoek je precies op die plek.
- Begin met zoeken zodra het water laag genoeg is.
Het water gecontroleerd laten zakken helpt het lekkage vijver te lokaliseren. Zo wordt repareren makkelijker.
Meest voorkomende plekken van lekkage in vijver
Vijverlekkages komen vaak voor op drie plekken. Dat is in het vijverfolie, leidingen, en bij aansluitingen tussen leidingen en pompen of filters. De oorzaken verschillen, maar het is essentieel om deze snel te vinden en repareren. Zo stop je verdere schade.
Vijverfolie
Er kan een lek ontstaan in het vijverfolie om diverse redenen. Denk aan slijtage of schade door scherpe dingen. Soms zie je scheuren door grond die beweegt. Check dus regelmatig je vijverfolie.
Leiding
Lekkages in vijverleidingen komen vaak voor door scheuren of beschadigingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld na werkzaamheden in de bodem of door vorst. Controleer leidingen vaak en gebruik goed materiaal om lekken te voorkomen.
Aansluiting tussen de leiding en de pomp of filter
Bij de aansluiting van leiding naar pomp of filter gebeuren lekkages snel. Het kan liggen aan een slechte afdichting, beweging, of slechte aansluiting. Door dit punt vaak te controleren, verklein je de kans op lekkage. In 95% van de gevallen komt een vijverlekage op deze drie plekken voor. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Zo kun je snel ingrijpen bij de eerste tekenen van lekkage.
Lek opsporen met melk of andere vloeistof
Denk je dat er een lek in je vijver zit? Gebruik dan melk, of een ander troebel goedje. Druppel dit in het water om het lek te vinden. Je ziet waar de vloeistof naartoe stroomt en vindt zo het lek.
Deze methode werkt het best in schone vijvers. Als er veel algen of vuil in het water zit, is het moeilijk de stroming te zien. Toch is het voor de meeste vijvers een goede manier om lekkages te vinden.
- Neem een fles met melk of andere troebele vloeistof.
- Druppel de vloeistof rond de randen en oevers van je vijver.
- Kijk waar de vloeistof naartoe beweegt. Daar vind je het lek.
Deze manier werkt niet onder water. Lekken diep onder water zijn op deze manier niet te vinden. Het vinden van lekken voorkomt waterverlies. Gebruik melk of iets anders troebels. Zo vind en repareer je het lek makkelijk.
Lek repareren in een vijver
Het is niet moeilijk om een lek in uw vijver te repareren. Volg de juiste stappen en u verhelpt het lek snel. Ik laat zien hoe u de schade aan de vijverfolie kunt herstellen.
Vijverfolie schoonmaken en repareren
Begin met het schoonmaken van het lek. Gebruik een schuurspons om vuil van de vijverfolie te verwijderen. Dit zorgt dat het later aangebrachte materiaal goed plakt. Vervolgens markeert u het lek met een krijtstift rondom, op ongeveer 10 cm van de rand.
Gebruik een plakset voor PVC- of rubberfolie
Je hebt de juiste plakset nodig, afhankelijk van het folietype. PVC-folie vereist een PVC-plakset, terwijl u voor rubberfolie een EPDM-plakset nodig heeft. Breng primer aan op het lekgebied en laat dit drogen. Plak dan het reparatiestuk en druk het aan met een aandrukrol voor een waterdichte afsluiting.
Volg deze stappen om uw vijverlek snel op te lossen. Met de correcte benodigdheden en wat zorg, maak je jouw vijver weer waterdicht.
Lekkage vijver voorkomen
Het is erg belangrijk om lekkages bij een vijver te repareren. Maar het is nog beter om lekkages te voorkomen. Neem bij de aanleg enkele simpele maatregelen. Zo verklein je de kans op lekkages en heb je lang plezier van jouw vijver.
Gebruik een beschermdeken onder de vijverfolie
Beschadiging van het vijverfolie leidt vaak tot lekkages. Met een beschermdeken onder het folie is het beter beschermd. Scherpe voorwerpen en boomwortels kunnen zo minder kwaad doen. Dit maakt de vijverfolie langer bruikbaar.
Extra folielagen op de vijverbodem
Door extra folielagen op de bodem te leggen, voorkom je lekkages. Dergelijke lagen zorgen voor meer waterdichtheid. Hiermee verklein je de kans op lekkage vijver.
Stapstenen op de vijverbodem
Stapstenen op de bodem zijn ook slim. Ze beschermen de deken en het folie tegen schade. Zo kun je de vijver veilig en makkelijk onderhouden. Het helpt lekkages te voorkomen. Neem deze maatregelen bij het aanleggen van jouw vijver. Zo kun je lekkage in vijver voorkomen en lang van jouw vijver genieten. Dit bespaart je later veel gedoe en kosten.
Poreus worden van PVC vijverfolie
Vijvers maken je tuin mooi, maar ze goed houden is soms lastig. PVC-vijverfolie kan na een tijdje poreus worden. Dit zorgt voor lekkages. Gelukkig is er een beter alternatief, namelijk rubberfolie zoals Ecolan EPDM rubberfolie.
Levensduur van PVC- en rubberfolie
PVC-folie gaat maar 5 tot 10 jaar mee. Het wordt na die tijd poreus en kan dan lekken. Rubbefrolie gaat veel langer mee, wel tot zo’n 50 jaar. Zelfs als het ouder wordt, is de kans op lekken kleiner door de elasticiteit.
PVC-folie is ook gevoelig voor de zon. Dit maakt het sneller poreus en het kan scheuren bij de randen van de vijver. Als je PVC moet repareren, betekent dit vaak dat je veel werk en geld kwijt bent. Je moet misschien wel hele stukken vervangen.
“Rubberfolie, zoals Ecolan EPDM rubberfolie, heeft een lange levensduur en is bijna niet lek te krijgen vanwege de grote rekbaarheid.”
Rubberfolie is daarom een goed alternatief voor PVC. De eerste kosten zijn hoger, maar je bespaart op de lange termijn. Je hoeft minder vaak te repareren. Dat betekent minder zorgen, minder werk en geld blijft in je zak.
Waterverlies zonder lekkage
Als het waterpeil van je vijver zakt, betekent dit niet altijd een lek. Er zijn meer redenen voor waterverlies zonder een echte lekkage. Laten we naar de vaakst voorkomende situaties kijken.
Verdamping in warme periodes
In warme en droge tijden kan veel water verdampen uit de vijver. Zonder een afdekking boven de vijver kan dit snel gaan. Het is normaal als de vijver een halve tot een hele centimeter water per dag verliest.
Zetten van een nieuwe vijver
Als je een nieuwe vijver hebt, kan het waterpeil in het begin zakken. Dit komt doordat de vijverfolie of rand eerst moet ‘zetten’. Het is een natuurlijk proces dat vanzelf stopt. Belangrijk is wel om te controleren op eventuele lekken.
Capillaire werking vijverfolie en rand
Stijgen vijverwater in vijvers zonder lek dat weet als ze water afzuigen van de bodem. Het water gaat naar het oppervlak en verdampt. Dit proces leidt tot een klein waterverlies en is makkelijker te managen dan een lek.