Heb je je ooit afgevraagd waar die koude lucht in huis vandaan komt? Tocht in huis verhoogt je rekening en maakt je minder comfortabel thuis. Gelukkig kan je tocht makkelijk vinden en stoppen. Wil je minder betalen voor gas en genieten van meer comfort? Tocht in huis opsporen is waar wij gespecialiseerd in zijn.
Belangrijkste punten
- Tocht kan leiden tot een hogere energierekening en verminderd comfort
- Er zijn verschillende methodes om tocht in huis op te sporen, zoals warmtecamera’s en rookproeven
- De meeste tochtbronnen bevinden zich bij ramen, deuren, vloeren en zolders
- Eenvoudige oplossingen zoals tochtstrips en tochtbanden kunnen al veel verschil maken
- Goed isoleren is essentieel om tocht en warmteverlies in huis tegen te gaan
Wat is tocht en waarom is het een probleem?
Tocht komt vaak voor in huizen. Het ontstaat door luchtstromen die via kleine openingen binnenkomen. Tocht zorgt voor warmteverlies, ongemakkelijke temperaturen en hoge energiekosten.
Tocht en warmteverlies
Doordat tocht warmte uit je huis laat ontsnappen, moet je meer stoken.
Slechte ventilatie en tocht komen vaak samen voor. Als koude lucht via kieren binnenkomt, ontstaat er tocht. Zelfs een slecht afgesloten brievenbus kan tocht veroorzaken.
Gevolgen van tocht voor je comfort en energierekening
Tocht zorgt voor warmteverlies en maakt je huis ongezond en ongemakkelijk. Koude oppervlakken leiden tot luchtverkoeling en tocht. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals koude handen en voeten, vermoeidheid en moeite met concentreren. Ook je energierekening stijgt, omdat je meer moet stoken.
Tocht in huis opsporen
Heb jij ook het gevoel dat er tocht in huis is? Het is slim om te achterhalen waar dit vandaan komt. Met een paar handige technieken is dit best makkelijk. Tocht in huis opsporen kan gedaan worde door bijvoorbeeld een warmtecamera of rookproef.
Waar te zoeken naar tocht?
- Kijk eerst bij ramen en deuren. Daar ontsnapt vaak warme lucht. Let goed op naden en kieren.
- Check ook andere plekken waar tocht kan ontstaan. Bijvoorbeeld bij de brievenbus, ventilatieroosters en leidingdoorvoeren.
- In nieuwe huizen of na een renovatie kan tocht vaak voorkomen. Let daar extra goed op.
- Zelfs in oude huizen met een goed label kan tocht zijn. Dat komt dan door bouwfouten of versleten materialen.
Door alle mogelijke plekken in huis na te lopen, vind je snel waar de tocht vandaan komt. Dan kun je de juiste stappen nemen om het probleem op te lossen. Een expert kan je ook goed helpen hiermee.
Veelvoorkomende tochtbronnen
Als je denkt dat een goed geïsoleerd huis zonder kieren zit, heb je het mis. Zelfs met dubbel glas kan tocht binnenkomen. Dit gebeurt vooral door kieren en gaten bij ramen en deuren.
Kieren rond ramen en deuren
Veel tocht komt binnen via kieren bij ramen en deuren. Houten kozijnen kunnen rot raken of slijten. Hierdoor ontstaan openingen waar kou doorheen komt. Dit maakt het niet alleen koud, maar zorgt ook voor een hogere energierekening.
➜ Controleer regelmatig je ramen en deuren op kieren en openingen waar tocht door kan komen.
➜ Let goed op de hoeken en aansluitingen van ramen en deuren. Deze plekken hebben vaak kieren.
➜ Kijk ook of de dichtingen en kierdichters nog wel goed zijn, of ze vervangen moeten worden.
Door deze tochtbronnen snel op te sporen en te verhelpen, verhoog je niet alleen je comfort. Het scheelt ook flink in je energiekosten.
Kozijnen en beglazing als bron van tocht in huis
Een huis met dubbel glas bespaart al veel energie. Maar zelfs in zulke huizen kan tocht binnenkomen. Dit komt vaak door beschadigde houten kozijnen. Hout kan na verloop van tijd gaan rotten, waardoor er gaten ontstaan waar tocht doorheen komt.
Het dichten van kieren in een gemiddeld huis kan veel gas besparen. Denk aan zo’n 50 m3 per jaar. Dit is goed voor €240 per jaar. Als het huis dan nog warmer aanvoelt en de thermostaat lager kan, bespaar je nog eens €170.
Door enkel glas te vervangen met dubbel of ander beter glas, blijft de warmte beter binnen. Dit soort verbeteringen verdienen zichzelf snel terug op de energierekening.
➜ In nieuwe of net gerenoveerde huizen zijn soms nog tochtgaten te vinden.
➜ Goede isolatie betekent flink minder uitgeven aan stookkosten.
➜ Kapotte houten kozijnen kunnen gaan tochten door kieren en gaten.
Als we goed letten op kieren en naden, kunnen we de kou buiten houden. Dit vermindert tocht in huis en we besparen op de energiekosten.
Oplossingen voor tocht rond ramen en deuren
Tocht in huis is vaak lastig. Het zorgt voor verlies aan energie, hogere verwarmingskosten en minder comfort. Gelukkig zijn er manieren om tocht bij ramen en deuren te verminderen. We bekijken enkele handige oplossingen.
Tochtstrips en tochtbanden
Tochtstrips en tochtbanden zijn betaalbare middelen om kieren te dichten. Kies wel een strip die goed tussen de kier past. Zorg dat het oppervlak schoon en glad is voordat je ze aanbrengt. Je kunt ze vastplakken of met een schroef bevestigen. Zo sluiten ze de kieren af en voel je minder tocht.
Ramen en deuren vervangen
Soms is het beter om oude deuren en ramen te vervangen. Bij het oude enkel glas kan dubbel glas veel verschil maken. Het houdt de kou buiten en de warmte vast binnen. Op die manier verbeter je de isolatie van je huis. Dit zorgt voor meer comfort en lagere energiekosten. Een goed geïsoleerd huis draagt bij aan een prettige leefomgeving.
Andere tochtwegen aanpakken
Er zijn meer plekken voor tocht in huis, zelfs als we de kieren bij ramen en deuren dichten. Let bijvoorbeeld op de brievenbus en ventilatieroosters. Deze zijn vaak bronnen van tocht.
Brievenbus en ventilatieroosters
De brievenbus laat veel tocht binnen. Als de deur dicht is, kan warme lucht ontsnappen door de brievenbus. Je kunt dit probleem oplossen met een tochtborstel of een -klep. Ventilatieroosters in de badkamer of keuken veroorzaken ook tocht. Ze helpen wel met luchtcirculatie, maar kunnen veel warmte laten ontsnappen. Het is goed om ze te vervangen door roosters die minder warmte doorlaten.
Isolatie ter voorkoming van tocht in huis
Een goede manier om tocht in huis te verminderen is isolatie. Het houdt warmte binnen en tocht buiten. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn twee belangrijke methodes.
Spouwmuren isoleren
Veel huizen in Nederland hebben spouwmuren. Dit betekent dat er een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is. Je kunt deze ruimte vullen met isolatiemateriaal, zoals minerale wol of schuim. Het verkleint de warmtedoorgang en helpt warmteverlies via muren te verminderen. Spouwmuurisolatie is een makkelijke en kosteneffectieve manier om tocht te verminderen.
Vloerisolatie
Ook de vloer speelt een rol bij het behouden van warmte. Vloerisolatie aanbrengen, bijvoorbeeld onder de vloer of in de kruipruimte, voorkomt warmteverlies. Isolatieplaten of -matten houden warmte vast en vermindert tocht op vloeren. Beide isolatiemethodes zijn slimme investeringen. Ze maken je huis comfortabeler en energiezuiniger. Dankzij isolatie tegen tocht kan je geld besparen op energie en je woonplezier vergroten.
Tocht in huis opsporen: Een gespecialiseerde klus
Tocht in huis vinden is lastig. Het vergt speciale kennis en gereedschap. Gelukkig zijn er experts die helpen. Ze gebruiken geavanceerde technieken zonder je huis te beschadigen. We zoeken in héél Nederland naar tocht. Met warmtecamera’s en rookproeven vinden we zelfs de kleinste openingen.
Onze experts geven ook tips om warmte vast te houden en te besparen. Door tochtstrips te gebruiken kunnen gezinnen jaarlijks 200 euro minder betalen. Veel verzekeringen dekken de kost van lekdetectie. Met de juiste hulp is tocht opsporen makkelijker. Experts lossen het probleem snel op. Zo wordt je huis warmer en bespaar je geld.
Besparen op energiekosten door tocht aan te pakken
Wil je minder gas gebruiken? Pak tocht in je huis aan. Door goede isolatie blijft de warmte binnen en de kou buiten. Zo bespaar je op je gasrekening. Dit is niet alleen goed voor je geld, maar ook voor het milieu. Ik geef je negen tips om je huis tochtvrij te maken.
Investeren in isolatie verdient zich snel terug. Een goed geïsoleerde hoekwoning gebruikt gemiddeld 1.250 m3 gas per jaar. Een slecht geïsoleerde woning heeft er ongeveer 2.600 m3 voor nodig. Dat is meer dan het dubbele. Tot wel 30% besparen op je energierekening is mogelijk.
Er zijn ook subsidies van de overheid. Deze helpen de kosten van isolatie snel terug te verdienen. Een investering in energiebesparing betaalt zich op lange termijn uit.